Przepisy na zdrowe potrawy
Sałatka z oliwkami, awokado i kaszką kuskus
1/2 szklanki kaszki kuskus + ok 1/2 szklanki bulionu
duży pomidor
pęczek szczypiorku
100 g oliwek
1/2 awokado
100 g fety
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
pieprz
Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzącym bulionem i przykryć na kilka minut. Gdy kasza wchłonie wodę, zamieszać i wystudzić. Awokado pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Pomidor i fetę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Kaszę, oliwki, pomidor, fetę umieścić w misce, dodać awokado razem z sokiem z cytryny. Skropić oliwą, dodać szczyptę pieprzu, delikatnie wymieszać - do połączenia składników. Posypać szczypiorkiem. Podawać.
Sałatka z tuńczykiem
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
0,5 żółtej papryki
0,5 awokado
6-7 pomidorków koktajlowych
garść roszponki (lub innej sałaty)
kilka kaparów
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Awokado, paprykę i pomidory pokroić. Wrzucić do miski z umytą wcześniej roszponką. Dodać kapary i odsączonego tuńczyka. Polać oliwą i doprawić.
Sałatka z granatem
mix sałat
1 owoc granatu
kilka pomidorków koktajlowych
Liście sałaty myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy na pół i układamy na sałacie. Posypujemy pestkami granatu i polewamy sokiem z owocu.
Więcej przepisów wkrótce.
Sprawdź więcej przepisów